Architecture Repurposed

Auteur: Office Winhov
Lees meer 1/1

Architecture Repurposed geeft inzicht in Office Winhov’s werkwijze, die draait om adaptief hergebruik en het behoud van architectonisch erfgoed in hedendaagse transformaties.

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat en onze steden behoefte hebben aan historische en culturele nuance is het van essentieel belang dat bestaande gebouwen met zorg worden getransformeerd. De ontwerpfilosofie van Office Winhov zorgt ervoor dat ons stedelijk erfgoed behouden blijft, terwijl vorm wordt gegeven aan de fundamenten van morgen.

 

Pre-order hier.

Ontwerp: Karen Willey

Haratori Office Mathon

Auteur: Zeno Vogel en Nahoko Hara
Lees meer 1/8

Haratori Office Mathon vertelt het verhaal van de gedaanteverwisseling van een oude hooischuur in Graubünden Switzerland tot een alpine loft. De publicatie toont de transformatie van de schuur alsmede de sfeer die de loft en zijn omgeving uitademen. Het is een beperkte oplage van 1000 boeken en bevat meer dan honderd foto’s, plattegronden en tekeningen. De tekst is in het Engels en Japans. Haratori Office Mathon is een samenwerking geweest tussen Office Haratori, Zürich en Office Winhov, Amsterdam. 

ISBN: 978-3-906313-10-8

Brick. An Exacting Material

Auteur: Jan Peter Wingender
Lees meer 1/10

Een handboek met inzichten en inspiratie voor de toepassing van baksteen in de hedendaagse architectuur. Het boek bestaat uit essays van diverse auteurs samengebracht rond drie thema's; 'Facing the City', 'Tectonics of Cladding' en 'Brick Dresses'. De essays zijn voorzien van veel, nog niet eerder gepubliceerde, tekeningen en foto's.

ISBN: 9789461400277

Post Piraeus – Over de bouwplaats en de stad

Auteur: Elf architecten
Lees meer 1/4

Post Piraeus – Over de bouwplaats en de stad – is een eenmalige editie van de Architect waarin architecten in tien artikelen vertellen en laten zien op welke manier het gebouw Piraeus en het werk van Kollhoff hun professionele ontwikkeling hebben beïnvloed. Auteurs: Alexander Pols, Job Floris, Jacq. de Brouwer, Floris Cornelissen, Endry van Velzen & Mark de Bokx, Jo Jansen, Jeroen Geurst, Jan Peter Wingender, Hans van der Heijden, Gus Tielens en Harm Tilman.

Ontwerp: Colorscan, Den Haag

Freilage Zürich

Auteur: Jean–Claude Maissen en Markus Peter in opdracht van Zürcher Freilager AG
Lees meer 1/10

Duitstalige publicatie samengesteld door Jean–Claude Maissen (CEO Zürcher Freilager AG) en Markus Peter (architect) over de transformatie van het voormalige handels– en industriedepot Zollfreilager Albisrieden uit 1924 tot stedelijk woongebied met 800 huurwoningen en 200 studentenkamers. Aan de opgave werd gewerkt door: Office Winhov i.s.m. Office Haratori (Zürich); Marcel Meili, Markus Peter Architekten (Zürich); Rolf Mühlethaler (Bern); Vogt Landschaftsarchitekten (Zürich) en Müller Illien Landschaftsarchitekten (Zürich).

Uitgever: Park Books
Ontwerp: Esther Rieser
ISBN: 978-3-03860-035-0

The story of a Bank that became a Spa

Auteur: Design Story Publishing
Lees meer 1/8

The story of a Bank that became a Spa is een visuele verkenning van de transformatie van een oude bankkluis in de voormalige Kasbank in Amsterdam, tot een luxueuze spa. Door middel van historische foto’s, informatieve teksten en anekdotes wordt het honderd jaar functioneren van de bank geïllustreerd. De transformatie die de kluis heeft ondergaan wordt duidelijk door het grote aantal foto’s van de huidige situatie. Architectuur, erfgoed, interieur en design komen in dit boek samen.

ISBN: 978-90-826471-0-5

De Aedibus International 6

Auteur: Wingender Hovenier Architecten
Lees meer 1/6

De Aedibus is een reeks architectuur monografieën die sinds de jaren ‘90 wordt uitgegeven door Quart Verlag, Luzern. In deze monografie wordt het werk van Wingender Hovenier Architecten gedocumenteerd. Een essay van Daniel Rosbottom plaatst de projecten in een internationaal perspectief. Naast de Nederlandse gebouwen is aandacht voor projecten die samen met office haratori in Zwitserland worden ontwikkeld.

Ontwerp: Quart Verlag
ISBN: 978-3-03761-044-2

Learning from City Hotels WINHOV +

Auteur: JaapJan Berg, Office Winhov
Lees meer 1/4

Winhov+ is onze manier om het onderzoek, de reflectie en de fascinaties die aan onze ontwerpen ten grondslag liggen te delen met iedereen die betrokken is bij het tot stand komen van onze dagelijkse leefomgeving. Deze Winhov+ richt zich op het fenomeen City Hotels en is het resultaat van interesse en fascinatie van Office Winhov voor recente ontwikkelingen op het gebied van nieuwe hotelconcepten in Amsterdam. Het is tevens een vervolg op de expositie City Hotels, in het voorjaar van 2015 bij architectuurcentrum ARCAM. 
Download WINHOV + >

Uitgever: eigen uitgave
Ontwerp: Sandra Kassenaar. Art direction: Veronica Ditting

OASE #92 Codes en Continuïteiten

Auteur: Hans van der Heijden, Joost Hovenier
Lees meer 1/6

Hans van der Heijden en Joost Hovenier beschrijven in het artikel "Pragmatische geometrie: Het Sant’Angelo klooster in Milaan" het werk van Giovanni Muzio aan de hand van het Sant’Angelo klooster uit 1939.  OASE 92 "Codes en continuïteiten" staat in het teken van een generatie van moderne architecten die in de schaduw van bekende tijdgenoten zijn gebleven. De architecten van dit schaduwcanon zijn van groot belang voor de hedendaagse ontwerppraktijk en het denken over architectuur.

Ontwerp: Werkplaats Typografie, Arnhem
ISBN: 978-94-6208-097-3

Feeling at Home

Auteur: Sergison Bates architects, Irina Davidovici
Lees meer 1/5

Deze catalogus begeleidt de tentoonstelling Feeling at Home. Het vinden van gemeenschappelijke grond in zes stedelijke woningbouwprojecten in Europa als onderdeel van de 13e Architectuur Biënnale, Venetië 2012. Gepresenteerd worden gebouwen door Sergison Bates, Wingender Hovenier, Brendeland & Kristoffersen, Lopez Rivera Arquitectos en Lacaton & Vassal.

Uitgever: Sergison Bates architects
Ontwerp: Jane Studio, Londen
ISBN: 978-0-9542371-6-5

Galenkop, een woongebouw in de stad

Auteur: Anna Vos
Lees meer 1/4

"Maar dat architectuur vanzelf spreekt, dat is niet zomaar vanzelfsprekend. Daar is hard voor gewerkt, goed gekeken, precies geanalyseerd, veel gepuzzeld, goed gekozen en uiteindelijk mooi gebouwd.” De uitgave 'Galenkop, een woongebouw in de stad’ documenteert het ontwerp en bouwproces van 24 woningen en winkels op een bijzondere plek in Amsterdam. Het introducerende essay is van Anna Vos en de fotografie van Jeroen Lok en Stefan Müller.

Uitgever: eigen uitgave
Ontwerp: Studio Joost Grootens
ISBN: 978-90-79942-02-2

Zakboek parkeren voor de woonomgeving

Auteur: Frederique van Ande Redactie: Liesbeth Brink, Joost Hovenier
Lees meer 1/6

Het parkeren is met een autobezit van één auto per twee Nederlanders steeds meer als maatgevend te beschouwen binnen de hedendaagse woningbouw. Het Zakboek parkeren voor de woonomgeving geeft een handzaam overzicht van verschillende parkeeroplossingen in de Nederlandse woningbouw, van de parkeerboxen van Parkflat Marlot van Co Brandes uit 1934 en de drive-inwoningen van Mart Stam uit 1937 tot en met recente voorbeelden uit vinexwijken als Nieuw Terbregge en Leidsche Rijn.

Uitgever: 010 publishers
Ontwerp: Studio Joost Grootens
ISBN: 978-90-6450-689-5

Wingender Hovenier Architecten projecten 1995-2008

Auteur: M. de Vries
Lees meer 1/8

'Je moet lezen, veel nadenken, altijd aan de stijl denken en zo weinig mogelijk schrijven, uitsluitend en alleen om de irritatie tot bedaren te brengen van het idee dat om een vorm vraagt en dat zich in ons blijft roeren totdat wij er de exacte, precieze en met haar overeenkomstige vorm voor hebben gevonden.'

Een overzicht van het werk van Wingender Hovenier Architecten.

Uitgever: eigen uitgave
Ontwerp: Typography Interiority & Other Serious Matters
ISBN: 978-90-79942-01-5

The temporary expert

Auteur: M. Spaan, J.P. Wingender
Lees meer 1/6

Tussen augustus 2004 en augustus 2007 organiseerden Machiel Spaan en Jan Peter Wingender een bijzondere serie zomer workshops voor studenten van de Academies van Bouwkunst uit Amsterdam en Arnhem. De publicatie documenteert deze serie workshops. Het zijn onderwijs experimenten die het ontwerpen en het bouwen onlosmakelijk met elkaar verbindt. Het toont een manier van denken over architectuur waarbij maken en denken elkaar aanvullen en versterken.

Uitgever: eigen uitgave
Ontwerp: Studio Joost Grootens

Tectonics in building culture: Brickwork

Auteur: M. Spaan, J.P. Wingender
Lees meer 1/5

Hoe zwaar is een baksteen, en hoe grof? Wat zijn eigenlijk de stapel mogelijkheden van een gevormd en gebakken stuk klei? Deze fundamentele vragen hielden studenten en docenten van zeven Europese architectuurscholen bezig gedurende een tien dagen durende workshop bij de Den Daas Baksteen fabriek nabij Zeddam.

Uitgever: eigen uitgave
Ontwerp: Studio Joost Grootens